We gingen op zoek naar schakels in wereldwijde productieketens en de Verborgen Impact van ons handelen - individueel en collectief - in Nederland en elders, en alternatieve keuzes die we kunnen maken. Kijk mee onder de oppervlakte naar wat we onbewust veroorzaken.

verborgen impact

NETWERKAVOND ‘Verborgen Impact’ mmv Martin Ossewaarde
maandag 8 juli 2019 | vanaf 19:00 uur | Kargadoor, Utrecht

Download de presentaties

Discussie
Waar raakt de Westerse (over-)consumptie aan de (duurzame) ontwikkeling van lage & midden-inkomenslanden?

  • Waar zien Nedworc-leden in hun werk de gevolgen van overschrijding van ecologische en sociale limieten?
  • Hoe heeft ‘De Verborgen Impact’ jouw kijk op ontwikkelingsprojecten veranderd?
  • Wat kan jouw kennis bijdragen aan verduurzaming van mondiale consumptie- en productieketens?

Video Commonland - 4 returns from landscape restoration

1907 verborgen impact 11907 verborgen impact 3
1907 verborgen impact 41907 verborgen impact 2

Achtergrond

Hoe onze consumptie ons met de wereld verbindt
Babette Porcelijn, opgeleid als industrieel ontwerpster aan de TU Delft, had jaren geleden een AHA-belevenis die haar in beweging bracht om uit te zoeken welke impact onze consumptiekeuzen hebben. Zij beperkte zich niet tot het gebruiksstadium in Nederland, maar keek naar alle schakels in de wereldwijde productieketens. Zij kwam tot de verrassende ontdekking dat wij in het Nederlandse publieke debat over duurzaamheid, klimaat en energietransitie belangrijke dingen over het hoofd zien. Over haar bevindingen schreef zij het leesbare boek ‘De Verborgen Impact. Alles voor een Eco-Positief Leven’.
Voor meer informatie over Babette en het boek, zie www.thinkbigactnow.org

Handvatten om in onze eigen omgeving - en in ons werk - mee aan de slag te gaan
Facilitator Martin Ossewaarde: ‘Ik kocht een van de eerste exemplaren in juni 2017 en het sprak mij meteen aan door de overzichtelijke presentatie en positieve toonzetting. Onlangs heb ik trainingen gedaan bij Babette en haar team, en nu ben ik zelf vertolker van dit gedachtengoed. De Verborgen Impact van onze consumptie verbindt ons in het rijke Europa met de rest van de wereld. Het geeft helder aan waar de grootste impact zit en nodigt ons uit om er in onze eigen omgeving mee aan de slag te gaan.’ Martin is Nedworc-lid, econoom en Sustainable Development expert.

 

 

Go To Top