Netwerkavond met een inleiding door landbouwkundige Bert Meertens en discussie olv Jos Coumans. Bert heeft veel ervaring in Oost- en West-Afrika in m.n. rijstproductie, value-chains en capacity building. Wat is zijn visie op deze grote uitdaging voor de voedselvoorziening?

voedselvraagstuk ssa 2100Kan Sub-Sahara Afrika 4 miljard mensen voeden in 2100?

Volgens UN schattingen blijft de bevolking in Sub-Sahara Afrika toenemen en zal waarschijnlijk de 4 miljard mensen bereiken in 2100. Deze grote bevolkingstoename in SSA roept verschillende reacties op. Aan de ene kant is er angst voor grote migratiestromen vanuit SSA naar Europa. En de vraag of - en hoe - SSA voldoende voedsel kan produceren voor 4 miljard mensen in 2100. Aan de andere kant ziet het bedrijfsleven kansen voor investeringen in SSA vanwege de groeiende afzetmarkt.

Voedselvraagstuk als grote uitdaging - Het jaar 2100 lijkt erg ver weg. Volgens de prognoses van de UN zal de bevolking van SSA blijven toenemen tot 2100, en pas daarna verwacht men een stabilisatie van het totale bevolkingsaantal in SSA. Rond 2050 wordt er een verdubbeling verwacht van 1 naar 2 miljard mensen en tegen 2100 een verdere verdubbeling van 2 naar 4 miljard mensen. De grote uitdaging is daarom om genoeg voedsel te produceren voor 2 miljard mensen in 2050 en 4 miljard mensen in 2100. Kortom, een beperking tot 2030 of 2050 is onvoldoende voor wat er in de toekomst te wachten staat.

Tijdens deze netwerkavond zullen we ons voornamelijk richten op het voedselvraagstuk, en de centrale vraag of Sub-Sahara Afrika in staat zal zijn om 4 miljard mensen te voeden in 2100. In de discussie daarna kan iedereen zijn eigen onderbouwde mening geven.

Inleider Bert Meertens is landbouwkundige met veel ervaring in Oost- en West-Afrika in landbouw onderzoek en voorlichting in m.n. rijstproductie, value-chains en capacity building. Hij werkte recent o.a. voor AfricaRice in Sierra Leone en Benin. 'The Africa Rice Center (AfricaRice) is a CGIAR Research Center and as a leading pan-African rice research organization committed to improving livelihoods in Africa through strong science and effective partnerships'

Jos Coumans zal de avond faciliteren en de discussie leiden.

Netwerkavond: Kan Sub-Sahara Afrika 4 miljard mensen voeden in 2100?

  • datum: woensdag 18 september 2019
  • tijd: 19:30 - 21:00 uur met aansluitend netwerkborrel; inloop vanaf 19:00 uur
  • locatie: Kargadoor, Utrecht
  • deelname: gratis voor NEDWORC-leden én andere belangstellenden

Contact en aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Go To Top