Discussieavond (nov 2019) met Isabelle Diks (GroenLinks, OS woordvoerder in de Tweede Kamer) over het BHOS-beleid. Er zijn veel vragen te stellen bij het huidige beleid en de keuzes die daarin gemaakt zijn. Wat wil en kan GroenLinks bereiken vanuit de opposisite?

1911 BHOS discussie 21911 BHOS discussie

DISCUSSIE BHOS-BELEID

D66 was uitgenodigd, maar helaas op het laatste moment verhinderd. Facilitator Paul Hassing leidde de discussie langs handelsbelangen, klimaatadaptatie, migranten, de hectiek van Kamervragen en meer.

Het tijdstip is interessant omdat het BHOS beleid nu zijn derde jaar ingaat, dus volgend jaar moet er geoogst worden. Want in het vierde jaar zijn geen grote beleidsveranderingen meer te verwachten; er zal nog steun gegeven worden aan specifieke programma’s die de coalitie graag verzekerd wil zien, voordat een nieuwe regering gaat aan treden.

1911 BHOS discussie 3

Uitgelicht uit de discussie:

"... visies van D66 en GroenLinks - twee verschillende beleidsinvalshoeken, kort samengevat: D66 denkt vooral in termen van internationale handel (eerlijke: maar wat is dat?), GroenLinks voornamelijk thematisch met enkele aanbevelingen per sector (maar hoe pak je dat aan?)."

"Een groot deel van het budget wordt ingezet voor handelsbevordering, en dan voornamelijk gericht op het Nederlandse bedrijfsleven. GroenLinks pleit voor een soort Marshallplan, dwz het ontwikkelen van je eigen afzetmarkt."

"Op het departement zijn (te) weinig inhoudsdeskundigen en in het algemeen ontbreekt motivatie (of is het onvermogen?) om iets concreets te realiseren. In plaats daarvan is men druk met anticiperen op Kamervragen of met het voorkomen van kritische Kamervragen."

"... evaluatie van programma’s en projecten ... het enorm tijdrovende selectieproces, met veel overhead voor consultants en bureaus, heeft tot gevolg dat er minder objectieve, kritische analyses opgeleverd worden"

"Nederlandse diplomaten in het Caribisch gebied worden niet ingezet op klimaat-problematiek."

Download verslag: Notities en statements uit de discussie

Meer over de BHOS-beleidsnota
Zie Thema-avond BHOS Beleidsnota ‘Investeren in Perspectief’ (jan. 2019)


Netwerkavond BHOS beleid, mmv Groen Links (D66 was verhinderd)

  • datum: maandag 18 november 2019
  • tijd: 19:30-21:00 uur, met daarna netwerkborrel; inloop vanaf 19:00 uur
  • locatie: Kargadoor, Oudegracht 36 in Utrecht
  • deelnemers: Nedworc-leden en anderen, iedereen is welkom

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Go To Top