Maandag 18 november ging Isabelle Diks (Groen Links, OS woordvoerder in de Tweede Kamer) met ons de discussie aan over het BHOS-beleid. Er zijn veel vragen te stellen bij het huidige beleid en de keuzes die daarin gemaakt zijn. Facilitator Paul Hassing zal vragen voorleggen en antwoorden zoeken, en ook vanuit de zaal is er volop ruimte om de discussie aan te gaan.

1911 BHOS discussieMoet OS ook naar het Malieveld in Den Haag?

 • Hoe kan het dat Nederland als een van de rijkste en meest concurrerende landen van de wereld van mening is dat het OS beleid ook ingezet moet worden om de concurrentie kracht van Nederland te versterken?
 • Hoe kan het dat dit kabinet vindt dat de beperkte OS middelen ingezet moeten worden om vluchtelingen in die landen die de grens vormen met de EU ten koste van landen gaat die zeer arm zijn en al veel langer een samenwerkingsrelatie met Nederland hebben?
 • Waarom komt er geen geld voor OS bij (mogelijkheid van het regeerakkoord) nu er meer dan voldoende middelen beschikbaar zijn (begrotingsoverschot)?
 • Wordt minister Kaag gezien als het boegbeeld van ontwikkelingssamenwerking, of nog steeds als de diplomaat die het iedereen naar de zin wil maken?
 • Wat is er bereikt op het gebied van coherentie? Dat internationale bedrijven btw betalen in de landen waar de productie wordt gerealiseerd en dat deze btw niet meer weggesluisd worden? Dat sommige presidenten miljarden hebben weggesluisd uit hun eigen land en elders safe hebben ondergebracht bijv. die van Angola en Equatoriaal Guinee; waar blijven de internationale initiatieven daartoe?

Deze en andere vragen kwamen aan de orde op 18 november. Een discussie verslag volgt binnenkort. D66 was helaas niet vertegenwoordigd ivm een last-minute afmelding vanwege ziekte.

Het tijdstip is interessant omdat het BHOS beleid nu zijn derde jaar ingaat, dus volgend jaar moet er geoogst worden. Want in het vierde jaar mag verwacht worden dat er links en rechts nog wat steun wordt gegeven aan specifieke programma’s die een coalitie nog graag verzekerd wil zien, voordat een nieuwe regering gaat aan treden. Volgend jaar worden zeer waarschijnlijk geen veranderingen meer aangebracht in het beleid.

Het BHOS-beleid is besproken tijdens een NEDWORC netwerkavond in januari 2019, zie hier voor de presentatie en achtergrondinformatie bij die bijeenkomst.

Ook meer down-to-earth vragen kwamen aan bod komen, zoals:

 • Waarom is het projectenwerk verworden tot ’onbegrijpelijk’ en vervelend papierwerk, dat vaak ver afstaat van de realiteit, via organisaties die aantoonbaar weinig kennis en ervaring hebben in de internationale samenwerking?
 • Waarom zijn de tarieven voor deskundigen nog nooit zo laag geweest? We betalen soms voor een timmerman of loodgieter in Nederland meer. Is het wenselijk dat er twee of drie bureaus mee profiteren van een opdracht, waardoor 40% van de fee verdwijnt in de zakken van die bureaus, die vaak zelf geen deskundigen meer leveren en de risico’s bij anderen leggen?
 • Waarom is de mogelijkheid voor jonge deskundigen zo veel geringer dan in de ons omringende EU landen? Is het gevolg niet dat Nederland over 10 tot 20 jaar veel kennis en netwerken mist om internationaal actief te zijn op gebieden als klimaat, stedelijke ontwikkeling, vluchtelingen, extremisme en dergelijke?

Netwerkavond BHOS beleid, mmv D66 en Groen Links

 • datum: maandag 18 november 2019
 • tijd: 19:30-21:00 uur, met daarna netwerkborrel; inloop vanaf 19:00 uur
 • locatie: Kargadoor, Oudegracht 36 in Utrecht
 • deelnemers: Nedworc-leden en anderen, iedereen is welkom

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Go To Top