Online NEDWORC-Netwerkavond over Effecten van de corona crisis in Azië, mmv NEDWORC-leden Arend van Riessen (Nepal) en Monique Soesman (Indonesië), op woensdag 10 juni 2020. Geslaagde uitwisseling en 'online netwerkavond' met 22 deelnemers die in Azië werken of anderszins een band hebben met landen de regio.

corona asia juni2020Online Netwerkavond over Effecten van de corona crisis in Azië - mmv Arend van Riessen en Monique Soesman
woensdagavond 10 juni 2020 via Zoom, met 22 deelnemers

Wat zijn de effecten van de corona crisis in Azië? Arend van Riessen werkt vanuit Nepal, Monique Soesman werkt vanuit Indonesië. Beiden zijn nu tijdelijk in Nederland en kunnen niet terug ivm de gesloten grenzen. Zij hebben kort iets verteld over de impact die corona heeft in de landen en de sectoren waarin zij werken. Daarna hebben we vragen en ervaringen gedeeld.

Download de presentaties

Uit de discussie en gedeelde ervaringen:

corona asia

Corona situatie en respons in Oost Azië

 • Nog veel onzekerheid over cijfers, situaties, impacts, verbanden en oorzaken
 • Minder werk, oa in de textielsector ivm wegvallen export, waardoor mensen terugkeren naar hun dorpen
 • Onze focus houden op bewezen effecten, groepen getroffen door maatregelen
 • Overheden daar: respons op basis van WHO en eigen ervaring, wachten op ontwikkelingen en remedies elders, intussen noodhulp en experimenteren
 • Corona (-project) lijkt op andere rampen: noodhulp voor getroffen groepen. Structureel werk: later

"Het zou goed zijn om over een tijdje weer een Azie bijeenkomst te houden, en dan te kijken wat de impact is voor projecten en ons werk, en hoe het staat met de exit strategieen."

Positieve bij-effecten Corona

 • Herinnering aan het belang van lokale institutionele stakeholders (lage overheid, Red Cross/Red Crescent, CBOs) en dat zij beter met rampen om kunnen gaan als ze zelf projecten hebben gepland en uitgevoerd, in plaats van alleen maar te hebben meegedaan met buitenstaanders.  
 • Opgeleefde waardering voor schone lucht en zorgsector
 • Transformatie van de economie. Corona zorgde voor een X-ray van de economie, economische relaties, supply chains, market chains, job markets. Dit kan overheden, private sector en migranten helpen om zich minder kwetsbaar te maken voor rampen.
 • Toename en verbetering van gebruik van tools als video conferencing en remote monitoring apps in project uitvoering en beheer

We gaan vergelijkbare netwerkavonden organiseren over de effecten van corona in andere regio’s en werkvelden.

Online Netwerkavond: Effecten van de corona crisis in Azië

 • datum: woensdag 10 juni 2020
 • tijd: 20:00-21:30 uur; login vanaf 19:15 uur voor online-koffie en testen van je verbinding
 • locatie: via Zoom; olv Simon Koolwijk
 • deelnemers: NEDWORC-leden en andere belangstellenden

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Arend van Riessen studeerde land and water management in Wageningen en werkt sinds 1982 in Azië, vooral Nepal. De laatste jaren werkte hij oa voor ILO, Finland, FAO en INGOs in Nepal en Sri Lanka. Zijn werk heeft altijd wel een link met water (landbouw water, WASH) of landbouw en vermarkting of DRR/ rampen of social safeguards; soms allemaal tegelijkertijd. Daarbuiten doet hij ook aan vogels en hun bescherming.

Monique Soesman woont sinds 1993 in Indonesië. Zij studeerde talen en culturen van Zuid Oost Azië (komt neer op Indonesische talen). Monique werkte 10 jaar als hoofd van de afdeling studiebeurzen voor Indonesiërs. De laatste 10 jaar is zij consultant en interim-director o.a. voor KNCV (tuberculose bestrijding), Rutgers Indonesia (SRHR & SGBV) en de afgelopen jaren als Directeur van de Leprastichting in Indonesië (ook partner van Liliane fonds) . Zo is ze nu al jaren druk in de gezondheidszorg en het vergroten van kansen voor mensen/kinderen met een beperking. Daarnaast vertaalt ze ook literaire werken.


 

Go To Top