Online Netwerkavond mmv Joost van der Meer (arts en NEDWORC-lid) over de impact van de corona-uitbraak op kwetsbare groepen in m.n. Oost Europa en Centraal Azië, en de respons vanuit CBO's, gezondheidszorg en donoren.

Foto: Anna ShvetsOnline Netwerkavond: Impact van COVID-19 op kwetsbare groepen - mmv Joost van der Meer (arts en NEDWORC-lid)
dinsdag 30 juni 2020 | online via Zoom | 19:30 - 21:00 uur, met online-koffie vanaf 19:00 uur

Joost van der Meer is arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde. Hij werkt met kwetsbare groepen in Oost-Europa en Centraal Azië, soms ook in Afrika.

Wat is voor de impact van corona en de lockdown op kwetsbare groepen als hiv-patienten, drugsgebruikers, daklozen, transgenders? Stimatisering en escalaties nemen toe agv opgesloten zijn en gebrek aan inkomen. Ook huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen neemt toe. Hoe kunnen deze mensen bereikt en ondersteund worden?

Inleiding - Aan de hand van voorbeelden deelde Joost zijn ervaringen met:

  • de impact van COVID-19 op deze kwetsbare groepen
  • de reacties van community-based organisaties die deze groepen ondersteunen
  • en de reacties vanuit de gezondheidszorg en donoren

Download de presentatie
Impact van COVID-19 op kwetsbare groepen

Zie ook AFEW Report COVID-19 over de impact op (de zorg voor) HIV- en TB-patienten, de continuity of prevention, treatment and care of HIV, Tuberculosis, viral hepatitis and other relevant diseases.

Discussie in deelgroepen - Na de inleiding van Joost gingen we verder in deelgroepen rond de volgende vragen:

a - Hoe reageren lokale gemeenschappen op een lockdown?
b - Hoe passen CBO's, ondersteunende organisaties hun dienstverlening aan? Waar kunnen dienstverleners van leren? Welke heilige hulpverleningshuisjes sneuvelen onder druk van de pandemie?
c - Hoe blijf je kwetsbare groepen monitoren, en wat zijn mogelijke interventies? bijvoorbeeld in situaties waarbij gender-based violence of huiselijk geweld dreigt of een feit is

Hoe kun je je werk voortzetten in de huidige omstandigheden? Wanneer zal reizen weer mogelijk zijn, en hoe maak je daarin een goede afweging? ook daarover hebben we voorbeelden en ervaringen gedeeld.

Online Netwerkavond: Impact van COVID-19 op kwetsbare groepen

  • datum: dinsdag 30 juni 2020
  • tijd: 19:30 - 21:00 uur; login en online-koffie vanaf 19:00 uur
  • locatie: online via Zoom
  • deelname: voor NEDWORC-leden en andere belangstellenden, iedereen is welkom

Contact: Marian Marseille, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Go To Top