Welke aanpassingen hebben organisaties in de internationale samenwerking gemaakt nav de corona crisis? Online netwerkvond mmv Joost Verwilghen (Challenge Fund for Youth Employment) en met discussie in deelgroepen.

bridge pathOnline Netwerkavond: Transitie in tijden van corona - mmv Joost Verwilghen (NEDWORC-lid en werkzaam voor het Challenge Fund for Youth Employment) en facilitator Simon Koolwijk
donderdag 9 juli 2020 | online via Zoom | 19:30 - 21:00 uur, met online-koffie vanaf 19:00 uur

Joost Verwilghen is Team Leader bij het Challenge Fund for Youth Employment. Hierin werkt een consortium van Enclude/Palladium, VSO en Randstad samen, met als doel om 200.000 jongeren aan werk (decent work) te helpen. Dit wordt gedaan door initiatieven te ondersteunen die banen voor jongeren creëren of verbeteren, of waarbij jongeren begeleid worden naar werk.

Inleiding - Toen de beperkende maatregelen werden ingevoerd was het fonds bezig met de evaluatie van project concept notes voor projecten in Uganda, en was het scopingonderzoek voor een call in Egypte en Nigeria in volle gang. In de inleiding gaf Joost aan hoe het Challenge Fund heeft gereageerd aan de hand van de volgende drie stappen:

  • Operationeel: veiligheid van medewerkers en sluiten van kantoor/werken vanuit huis
  • Tactisch: welke activiteiten kunnen gewoon doorgaan? welke moeten anders worden opgezet? wat zal uitgesteld moeten worden?
  • Strategisch: Wat betekent deze crisis voor het programma op langere termijn, hoe blijft het programma relevant? In hoeverre kan dit binnen de bestaande plannen, of moet er gekeken worden naar een heroriëntatie?

Discussie in deelgroepen - Na de inleiding gingen we verder in deelgroepen, over de respons bij resp. opdrachtgevers, team leden, partnerorganisaties en doelgroep. Wat is het effect van de corona maatregelen; korte termijn, lange termijn, nieuwe initiatieven, heroriëntatie?

Na de groepsdiscussie werden de uitkomsten plenair besproken, met feedback over hoe het Challenge Fund met de veranderingen is omgegaan.

Download
Presentatie van Joost Verwilghen en Uitkomsten werkgroep discussies. Enkele uitkomsten uitgelicht:

  • Goede internet verbinding is belangrijk. Als je dat niet hebt, kun je minder doen. Grotere tweedeling. Investeer in communicatie en lokale capaciteit (nieuw abonnement, budget aanpassen etc)
  • Accountability - verticaal maar zeker ook horizontaal. Organiseer lokale accountability
  • Van employment approach naar value chain approach; stem af met alle betrokken sectoren; investeer in goede stakeholder analyse

Online Netwerkavond: Transitie in tijden van corona

  • datum: donderdag 9 juli 2020
  • tijd: 19:30 - 21:30 uur; login en online-koffie vanaf 19:00 uur
  • locatie: online via Zoom
  • deelname: voor NEDWORC-leden en andere belangstellenden, iedereen is welkom

Contact: Marian Marseille, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deelnemers ontvingen een dag van tevoren een Zoom-deelnamelink.

CFYE Uganda Youth SessionJoost CFYE office

Foto's: CFYE groepsfoto in Uganda vóór de corona uitbraak (© CFYE/ I. Sleven) en het CFYE kantoor ná de corona uitbraak

 

TPL_JOOSTRAP_GOTOP_TEXT