Door COVID-19 is er een hernieuwde discussie, ook in de UN, over basisinkomen en cash transfers. Tijdens deze netwerkavond zoeken we naar ervaringen, argumenten en tools, mmv Thera van Osch en Tom de Veer - dinsdag 15 december 2020.

cash transfers 2NETWERKAVOND Cash transfers, argumenten en instrumenten
15 dec 2020 | online via Zoom | 19:30-21:30 uur; login vanaf 19:00 uur voor online koffie

Netwerkbijeenkomst mmv Tom de Veer en Thera van Osch, olv facilitator Simon Koolwijk

Basisinkomen en tijdelijke (al dan niet) conditionele cash transfers zijn een actueel onderwerp geworden door de Covid-19 crisis. In veel Europese landen worden tijdelijke uitkeringen verleend (waaronder in Nederland de Tozo-regeling) om grote groepen in de samenleving financiële zekerheid te geven in tijden van crisis.

Er is veel onderzoek gedaan naar effecten van (tijdelijke) cash transfers en basisinkomen-instrumenten. Er bestaan veel varianten, met oa verschillen in deelname voorwaarden en tijdsduur. Meestal is er een positief effect voor de deelnemers zelf, maar ook voor economische en sociale ontwikkelingen in de samenleving.

Hoe en waar zouden Universal Basic Income (UBI) instrumenten ingezet kunnen worden:

  • Welke voorbeelden kennen we? wat zijn ervaringen, voordelen en positieve effecten?
  • Voor welke sectoren en situaties biedt UBI meerwaarde?
  • Wat kun jezelf doen?

Thera van Osch belichtte in haar presentatie mn de economische aspecten van UCT's, waarna Tom de Veer in zijn presentatie het Cash4all4life concept toelichtte. Daarna gingen we in deelgroepen verder om ervaringen te delen, lobby-argumenten te formuleren, en ideeën op te doen voor projectinterventies in ons eigen werk.

DOWNLOAD

Video Fryslân Dok: Basis inkomen - Denk het onmogelijke

Zoom groepsfoto

20.12 netwerkavond basic income

ACHTERGROND

Thera van Osch (OQ Consulting; Nedworc-lid) zet zich al meer dan 30 jaar in voor de zorgeconomie en het invoeren van een basisinkomen. Via de School of Caring Economics deelt zij haar onderzoek en visies.

Tom de Veer (Connect International) heeft veel onderzoek gedaan naar cash transfers voor oa UNHCR. Tom pleit voor Cash4all4life. In zijn presentatie ging hij in op de achtergrond hiervan, hoe dit er in de praktijk uit kan zien, en hoe dit een instrument kan zijn in oa het migratievraagstuk. Zie ook Connect International

Simon Koolwijk (Facili2Transform; Nedworc-lid) is online facilitator en trainer, en werkt oa met participatieve video. Zie ook Facili2Transform

Online Netwerkavond: Cash transfers, argumenten en instrumenten
15 dec 2020 | online via Zoom | 19:30-21:30 uur; login vanaf 19:00 uur voor online koffie

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Go To Top