agrofair 25jr logoAgroFair | Webinar & Panel discussie: Future of Bananas and Fair Trade
wo 13 oktober 2021 | 16:00-17:30 uur (CET) | online

AgroFair en de Fairtrade banaan bestaan in oktober 25 jaar. Ter gelegenheid daarvan organiseerde AgroFair op woensdag 13 oktober 2021 een groot online debat. Hoe kunnen we duurzame en rechtvaardige bananen mainstream business maken?

"De factuur van de lage prijzen voor banenen wordt nu betaald door de zwakste schakels: arbeiders en (kleine) producenten, toekomstige generaties en het milieu." Waar ligt de macht in de productieketens? Wat is de rol van de supermarkten? Pleidooi voor 'shared responsibility' in de hele keten.

Video opname van het webinar

 

Het marktaandeel Fairtrade bananen is het afgelopen decennium verdubbeld, maar is nog altijd niet meer dan 7%, gemiddeld in de EU markt.

Hoe kan een duurzamer en rechtvaardiger banaan mainstream business worden? Dit debat moet in brede kring gevoerd worden.

De machtigste spelers in de bananenketens zijn allang niet meer alleen Chiquita, DOLE, Del Monte en Fyffes, maar de supermarkten. Het stunten met goedkope bananen leidt uiteindelijk tot situaties waarbij de bananenprijzen ‘upstream’, enorm onder druk komen te staan – ook de Fairtrade prijzen. De kloof met de conventionele bananen kan niet al te groot worden, anders koopt niemand ze meer. De factuur van de lage prijzen wordt betaald door de zwakste schakels: arbeiders en (kleine) producenten, toekomstige generaties en het milieu.

agrofair 25jrBananenproducenten spreken zich steeds luider uit en pleiten voor een veel grotere mate van ‘gedeelde verantwoordelijkheid’. Zeer uitzonderlijk: op het jaarlijkse bananencongres van AEBE uit Ecuador, de grootste bananenexporteur ter wereld, wordt er maar liefst een hele dag gewijd aan het thema van ‘shared responsibility’. Zie de Agrofair website voor diverse rapporten, youtube pitches en achtergrond artikelen.

De ZEMBLA serie over supermarkten was bijzonder interessant en ook relevant voor wat er in de bananensector aan de hand is. In de ZEMBLA uitzending van 24 september 2021 legt supermarktdeskundige Jan-Willem Grievink uit waarom bananen als lokker worden gebruikt om klanten naar de winkel te trekken; onderzoekers van de Questionmark en True Price, en ondernemer Maarten Rijninks, eigenaar van de biologische supermarkt ‘De Aanzet’, tonen aan dat stunten met lage prijzen voor voedsel geen goede weg is voor een echt duurzaamheidsbeleid. Prof. Willem Schinkel (Erasmus Universiteit) stelt onomwonden dat machtsstructuren in de voedselketens, lage prijzen en monoculturen leiden tot exploitatie van boeren en planetaire plundering, en dat het niet aangaat de ‘schuldvraag’ hierover exclusief bij de consumenten te leggen. Volkert Engelsman (EOSTA) en demissionair Minister Carola Schouten uiten hun frustratie dat supermarkten niet meer openheid willen betrachten als het om hun duurzaamheids- en prijsbeleid gaat. Zeer herkenbare situaties, ook als het om bananen gaat (zie de link hieronder).

ZEMBLA terugblik en artikelen
Zembla/artikelen met oa 'Supermarkten verzetten zich tegen meer transparantie' (30 sept) en 'Supermarktmacht en de uitgeputte bodem' (24 sept)

Contact: Luud Clercx, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (NEWORC lid en project manager AgroFair)

Informatie
AgroFair.nl

Go To Top