FMSFMS | Politiek Café: Ethiopië
donderdag 20 januari 2022 | 19:30 - 21:00 | online via Facebook

Politiek Café over de situatie in Ethiopë, met een inleiding door Jan Abbink (professor Universiteit Leiden) over de aanloop tot de huidige situatie.

Daarna gaan Kati Piri (Tweede Kamerlid voor de PvdA), Weyni Tesfai (cultureel antropoloog en geschiedkundige) en Lulessa Abadura (oprichter Stichting Gurmuu) in gesprek met elkaar en de deelnemers.

Het conflict in Ethiopië, dat in 2020 begon, heeft aan duizenden mensen het leven gekost, meer dan twee miljoen mensen ontheemd, en een verwoestende hongersnood op gang gebracht. Begin november 2021 trokken strijders uit de noordelijke regio Tigray naar het zuiden in de richting van Addis Ababa, waarna de regering de noodtoestand uitriep. Buitenlanders ontvluchtten het land op aandringen van ambassades die waarschuwden dat vluchten uit de stad zouden kunnen worden geannuleerd. Premier Abiy Ahmed riep burgers op om de wapens op te pakken, en ging vervolgens zelf naar het front om persoonlijk het bevel over zijn troepen te voeren.

Wat is er gebeurd in Ethiopië, waar optimisme over de toekomst in 2019 nog hoogtij vierde toen Premier Abiy Ahmed Ali de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor zijn inspanningen om vrede te sluiten met buurland Eritrea?

Tijdens dit politieke café zullen we praten over de huidige politieke situatie in Ethiopië, de zorgen om de eenheid in het land en de rol van internationale actoren in het conflict.

Volg het debat online via Facebook, zie facebook.com/foundationmaxvanderstoel

Informatie
FoundationMaxvanderStoel.nl

Go To Top