Na de zomer starten we een nieuwe serie NEDWORC Ledenblogs 'Weerbaar en duurzaam uit de crisis'

Crises - groot en klein - zijn van alle tijden. COVID-19 is een pandemie met mondiale gevolgen, maar is niet de eerste en zal niet de laatste zijn. De 1953 watersnoodramp in Zeeland maakte de weg vrij voor de Deltawerken; de watersnood in 1993 en 1995 was aanleiding voor Ruimte voor de Rivier. De toeslagenfraude zorgde destijds voor sterk aangescherpte regels, maar schoot door in starre bureaucratie en leidde zo tot de huidige toeslagenaffaire.

De vraag is: hoe kan een crisis ten goede keren en nieuwe oplossingen mogelijk maken? Welke (levens)lessen - groot en klein - halen we uit ons werk, bijvoorbeeld op gebied van volksgezondheid, voedselveiligheid, klimaatverandering en water, vrede en veiligheid?

De eerste blogs zijn geschreven door Joke en Roel. Login als je wilt reageren. Na de zomer gaan we verder, we zijn benieuwd naar meer verhalen. Ook een ledenblog schrijven? Laat het ons weten!

BLOG door Joke Oranje | juni 2021
Hoe om te gaan met bestuurlijke problemen? "Soms lijkt ontwikkelings­samenwerking op de toeslagen-affaire, waarin top-down dichtgetimmerde procedures vastliepen op onwetendheid van wetgevers, onbuigzaamheid van ambtenaren, en slordigheden van degenen die formulieren in moeten vullen." Wijze les: de sleutel zit in oplossingen zoeken en dingen niet nodeloos ingewikkeld maken.

Lees meer...

BLOG by Roel Bosma | June 2021
Aquaculture Supporting Mangrove and Increasing People’s Resilience - "Shrimp-farmers who had built Associated-Mangrove-Aquaculture (AMAs) maintained their income despite severe flooding. Moreover, their catch from fishing increased." Inspiring lessons from 'Building with Nature' and Aquaculture Field Schools in Indonesia.

Lees meer...

Go To Top