BLOG door Karel van Hoestenberghe | september 2021
Het is een hele toer. Hoog in de bergen rond Goma in Oost Congo een schooltje vinden, dat lukt niet zo maar. Overal putten in de weg en boomstronken. Een blauwe patrouille tank met daarop de vlag van de Verenigde Naties. Maar we komen er wel, bij ons doel, een schooltje.

War Child schooltje in Oost Congo

War Child zorgt hier voor een veilig onderkomen voor kinderen, met geld van de Nederlandse overheid. Van ons, consultants, wordt een onafhankelijk rapport verwacht omtrent eventuele resultaten en mogelijke problemen van deze NGO financiering in rebellen gebied.

'Wij leren over kinderrechten'

Wij worden naar een klaslokaal geleid. De kinderen wachten op ons. Kijken ons rustig aan, ha, daar zijn ze. Een jongen komt naar voor en vertelt ons over wat hier gebeurt. 'Wij leren over kinderrechten', zegt hij. 'Want wij kinderen hebben rechten, echt waar. Recht op veiligheid, op voedsel, op onderwijs, op zorg. Van onze ouders, en als die er niet zijn, van de overheid'. Dat zegt hij, kalm en waardig.

Zo maakt War Child de kinderen weerbaar: ze kunnen het onder woorden brengen dat, al zijn ze kwetsbaar, ze niet zonder rechten zijn. Dit raakt me diep. Tijdens de studie rechten aan de universiteit heb ik me door lastige vakken als strafrecht, administratief recht, erfrecht en nog veel meer recht geworsteld. Een college kinderrechten zat er toen niet bij. En nu, hier, in dit onherbergzame gebied, krijg ik zo waar les over kinderrechten, van kinderen. Dit ontroert mij zeer.

Mensenrechten, de kern van de SDGs

Kinderrechten zijn een onderdeel van mensenrechten. Investeren in mensenrechten, wat is er duurzamer? Dat brengt me, op een breder vlak, dicht bij de duurzame ontwikkelingsdoelen, de SDGs waar we bij Nedworc aan werken. Mensenrechten en kinderrechten, is dat niet in juridische taal waar de SDGs over gaan? Want ook in dit wereldwijde maatschappelijke werkgebied gaat het om veiligheid, voedsel, onderwijs, zorg.

- - -
BLOG door Karel van Hoestenberghe
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reageren? via de ledensite

Go To Top