BLOG door Michiel Schöller | okt 2021
De aardbeving op Sulawesi veroorzaakte in 2018 een crisis met veel leed en schade, waarbij ook de drinkwatervoorziening verwoest werd. Herstel werd mogelijk met ADB-geld, Nederlandse kennis en een Indonesisch engineering team. Zo wordt de installatie tegelijkertijd ook verduurzaamd en uitgebreid, ook de armsten krijgen nu schoon drinkwater. Maar helaas, hierbij werd ook veel geld misbruikt.

2110 ms 4Herstel Drinkwaterinfrastructuur Palu, Sulawesi, Indonesië

Thematiek

Het centrum van het Indonesische eiland Sulawesi werd in 2018 getroffen door een zware aardbeving. De beving veroorzaakte een tsunami van ca. 6 meter in fjordvormig Palu Bay, die grote delen van de stad Palu verwoestte. Bovendien ontstond een grote drijfzandlaag van 20 km2 tot soms 100 m diep (liquefaction genoemd), waarin mensen en dieren, huizen, wegen en auto’s verzwolgen.

Ook de drinkwater-infrastructuur van ca. 630.000 inwoners werd ernstig beschadigd. De Asian Development Bank stelde US $ 65.000.000 beschikbaar voor herstel. Eind 2020 / begin 2021 wordt met Nederlandse inbreng een engineering package gemaakt. Dit omvat:

  • het technisch inhoudelijk leiden van een Indonesisch engineering team van 30 man/vrouw;
  • het ontwerp van 2 drinkwaterzuiveringsinstallaties van 1.200 m3 /uur elk;
  • de kwaliteitscontrole 'van source tot tap' (2 intakes in 2 bergrivieren, 87 km hoofdtransportleidingen, 6 reinwater kelders van totaal 15.000 m3, distributienet hersteld en uitgebreid met ca. 45.000 nieuwe huisaansluitingen).

2110 ms 3Weerbaar

Omdat Palu erg geïsoleerd ligt (alleen per vliegtuig of schip bereikbaar, per as vrijwel onmogelijk) en zeer streng op Covid-19 gecontroleerd wordt (boarding zonder PCR test onmogelijk) is Covid-19 geen probleem. Om Indonesië in te komen ontving ik mijn visum met 4 maanden vertraging (want elders is Covid-19 wel een groot probleem).

“Voordeel” van de aardbeving is dat de drinkwaterinfrastructuur nu voor de gehele bevolking aangelegd wordt: naast de 30.000 bestaande/verwoeste huisaansluitingen nu ook 45.000 nieuwe aansluitingen. Hierdoor profiteren vooral de armsten van de verbeterde hygiënische condities.

2110 ms 1aDuurzaam

Door de intakes op 300 m boven zeeniveau te bouwen (bergen rond Palu zijn ca. 2000 m hoog) functioneert het drinkwatervoorzieningssysteem onder vrij verval, zodat het energieverbruik minimaal is. Ook liggen de intakes boven dorpen en landbouwgebieden, met als gevolg een uitstekende ruwwater kwaliteit en een minimaal chemicaliënverbruik (desinfectie).

Bouwwerken zijn ver van de breuklijnen geprojecteerd en earthquakeproof, zodat de duurzaamheid van het systeem op langere termijn gewaarborgd is.

Zie ook H2O Techniek: Nederlandse kennis helpt Palu aan schoon drinkwater (ir. M. Schöller; 25 augustus 2021)

2110 ms 2aCorruptie

Maar helaas, hierbij werd ook veel geld misbruikt. Heb de corruptie aan den lijve ondervonden. Na de toevallige ontdekking van 2 cases van elk ca. US $ 7.000.000 binnen het project, met als gevolg een budgetstijging tot US $ 79.000.000 waaraan ADB Jakarta meewerkte, moest ik met gevaar voor eigen leven van het project in Palu ontvluchten. De externe bemiddelaar in Jakarta heeft mijn gewerkte uren netjes betaald, en tevergeefs geprobeerd de plooien glad te strijken.

- - -
BLOG door Michiel Schöller
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reageren? via de ledensite

 

Go To Top