Marktprijzen worden beïnvloed door o.a. monopolies, kartelvormingen en politieke bemoeienis. Hoe kunnen 'Fair prices' bepaald worden, die recht doen aan leefbare lonen voor arbeiders, en leefbare inkomens voor bijvoorbeeld de graanboeren in Burkina Faso?

fair prices rbMarktprijzen zijn dus geen vast gegeven, en geen reflectie van evenwicht tussen vraag en aanbod. Wat is het alternatief? Berekening van Fair prices is belangrijk voor boeren, arbeiders en andere belanghebbenden, maar ook voor monitoring en evaluatie. Wat zijn de effecten van andere interventies op de mogelijkheden tot fair prices, en daarmee de mogelijkheid Living Wages te betalen en als kleine boer een Living Income te verwerven?

Ruud Bronkhorst, ontwikkelingseconoom en Nedworc-lid, gaf een presentatie tijdens de netwerkborrel op donderdag 9 maart, en beschreef een case van graanboeren in Burkina Faso.

Download

Uit de discussie:

"Nu we weten bij welke kostprijs boerenfamilies een waardig bestaan kunnen hebben, kunnen we dus betere beleidskeuzes maken zoals: het narekenen van claims van multinationals dat ze voor verantwoorde prijzen inkopen, en uitrekenen of een product in een provincie wel echt kan leiden tot een menswaardig bestaan, of dat beleidsmakers toch een ander product moeten zoeken."

"Gelukkig begint BuZa steeds vaker te eisen dat er Living Wages en Living Income betaald moet worden."

"Jammer dat er bij de lokale voedsel inkoop bij rampen en hongersnoden nog niet wordt ingekocht tegen deze fair prices. Lastig om dat te veranderen bij de Multilaterale organisaties.”

"De Fair-Prices methode is gebaseerd op een Living Income, en evalueert interventies op basis van verbetering van de reële leefomstandigheden van boerenfamilies."

Netwerkborrel : Fair prices en graanboeren in Burkina Faso
donderdag 9 maart 2017 in de Kargadoor, Utrecht
contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

201703 5  201703 2  201703 1  201703 3  

 

Go To Top