gender‘Gender approach to development’ is voorwaarde voor het slagen van ieder project/beleid/actie.
Dit is de centrale visie van de NEDWORC Gender groep, een netwerkgroep met expertise op een grote diversiteit aan terreinen.

De discussie over gender in de praktijk kan gaan over de huidige stand van zaken, ‘good and bad practices’, ervaringen met opdrachten, hoe de ’gender approach to development’ steviger op de agenda te zetten, e.d. Verder worden materialen en literatuur uitgewisseld. De organisatie van bijeenkomsten rouleert.

Verslagen en presentaties zijn na te lezen in de Gender map (leden-site). Relevante achtergrond documenten worden gedeeld via een dropbox.

Belangstelling? contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Terugblik en thema's

Gender Based Violence, aanpak en preventie
Leidraad is een recente evaluatie in Afghanistan door Jan Reynders voor UN Women, en voorbeelden van andere projecten in Vietnam en Bangladesh. Ook de moeilijkheden en mogelijkheden van het gebruik van ‘shelters’ (blijf-van-mijn-lijf huizen) voor bedreigde vrouwen in de zwaar patriachaal-culturele setting van Afghanistan kwam daarbij ter sprake.

Participatie van moslim vrouwen in rurale ontwikkeling - mmv Willem van Weperen, met een case uit Tajikistan. Willem van Weperen werkte 4 jaar in Tajikistan, een land waar, met name op het platteland, een conservatieve houding heerst tav participatie van vrouwen in de samenleving. Veel vrouwen worden op zeer jonge leeftijd van school gehaald en uitgehuwelijkt. Zij hebben zelden land in eigendom en hebben een zwakke postie tav het erfrecht. Deze beperkingen zijn extra problematisch aangezien 1 miljoen mannen in Rusland werkzaam zijn. In een dergelijke omgeving is het niet makklijk vrouwen een vooraanstaande rol te laten spelen bij rurale ontwikkelings activiteiten. Dit terwijl de vrouwen achter de schermen een zeer grote rol spelen. Wat zijn soortgelijke ervaringen elders binnen rurale ontwikkelings projecten? en hoe heeft men daar wezenlijke participatie van vrouwen kunnen bewerkstelligen?

Gender integreren in PPPs over Food Security en Water Sustainability
mmv Antoinette Gosses.

Bevindingen en resultaten van FLOW en MDG3
Het MDG3 Fonds financierde tussen 2008 en 2011 zo’n 45 projecten van vnl vrouwenorganisaties wereldwijd; FLOW heeft 34 projecten die in 2012 zijn gestart en lopen tot eind 2015.

Gender Based Violence Prevention, engaging boys and men
met inleiding door Jan Reynders nav een UN programma voor GBV Prevention in Azië

Eerdere thema's waren oa:

2012 | De strijd voor vrouwenrechten en de Arabische revolutie
Ism Marguerite Appel en Joke Oranje, over de Arabische revolutie en vrouwenrechten in het Midden Oosten, en Annemarie van Geel (Faraasha, Equality/Atria) over politieke participatie van vrouwen na de Arabische revolutie.

2012 | Gender en het Nederlandse (landbouw)bedrijfsleven en manieren om vanuit Nedworc de discussie aan te gaan en expertise aan te bieden. Ism Julie van de Bliek (o.a. ETC Sri Lanka en IWMI) en Joke Oranje.

2012 | Resolutie 1325 van de VN Veiligheidsraad over Vrouwen, Vrede en Veiligheid 
tevens voorbereiding van de WIS thema avond over Gender en Voedselzekerheid, mmv Joke Hartmans.

2012 | Vrouwen landrechten, mmv Joke Oranje

2011 | Vrouwen achter de koeien - over gemiste kansen bij interventies door vooroordelen over de werkverdeling tussen mannen en vrouwen, mmv Thea de Jager.

2011 | Sexual and Reproductive Health Rights - met voorbeelden uit een inventarisatie van in 14 landen, mmv Jan Reynders.

 

TPL_JOOSTRAP_GOTOP_TEXT