Boekworc discussie over mondiale rechtvaardigheid adhv 'The idea of Justice'. Auteur Amartya Sen is groot kenner van uiteenlopende, westerse en niet-westerse theorieën over rechtvaardigheid. 'Mondiale rechtvaardigheid kan niet bereikt worden zonder begrip voor deze pluraliteit, en publieke debat met oog voor elkaars alternatieve oordelen' - woensdag 7 sept 2022

omslag justice

07.09 | The Idea of Justice

Een boek van Amartya Sen, econoom en filosoof uit India (2010), in het Nederlands vertaald als "Het idee van rechtvaardigheid" (2013).

De complexiteit van rechtvaardigheid wordt door Amartya Sen, in het begin van dit veelgeroemde boek, uitgelegd met een eenvoudig voorbeeld. Drie kinderen maken ruzie om een fluit. Anne zegt dat zij de enige is die erop kan spelen en daarom recht heeft op de fluit. Bob zegt dat hij zo arm is dat hij zonder fluit geen speelgoed zou hebben. En Carla zegt dat de fluit van haar is omdat zij die zelf heeft gemaakt. Wat is in dit geval rechtvaardigheid? Ieder oordeel brengt onrechtvaardigheden met zich mee.

De grootheid van Sen schuilt erin dat hij oog heeft voor uiteenlopende, zowel westerse als niet-westerse theorieën over rechtvaardigheid. Zijn vertrouwdheid met de cultuur van hindoes, boeddhisten en moslims, biedt hem een rijkdom aan argumenten en redeneermogelijkheden die in dit boek uitgebreid tot uiting komen. Hij legt de nadruk op de rol van het publieke debat, met oog voor alternatieve oordelen waarbij meerdere standpunten verdedigbaar zijn.

Mondiale rechtvaardigheid vergt begrip voor deze pluraliteit en een open blik, voorbij landsgrenzen.

BoekWorc discussie | woensdag 7 september 2022 | 14:00-16:00 uur | in Den Haag
contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Over BoekWorc - Boeken worden gekozen en besproken in een vaste deelnemersgroep. Leden organiseren bij toerbeurt een bijeenkomst, in hun kantoor of huiskamer, of online via Zoom. Voor informatie en eerder besproken titels, zie Themagroep BoekWorc

TPL_JOOSTRAP_GOTOP_TEXT